Klokken er 23.59. Det er den 31. december. Året er ved at rinde ud. Champagnen kommer fra køl og kransekagens duft fylder rummet.

Vi er alle klar til at byde det nye år velkommen. Pludselig tænker du, – jeg skal da lige have et par billeder af raketten til 299,- som er væk på 4 sekunder. Øh,- hvordan gør jeg egentlig det??

Udstyr

Teoretisk set, kan ethvert kamera bruges. Og så alligevel ikke. Du skal kunne vælge dine indstillinger manuelt. Det kan man efterhånden på rigtig mange mindre kameraer. Fx på flere af Canon powershot og Nikon Coolpix modellerne.

Om du vil bruge stativ eller ej, er op til dig. Det kan sagtens lade sig gøre uden stativ, men billederne bliver endnu bedre med stativ.

Indstillingerne

I stedet for at komme med en lang afhandling, så lad os gå lige til sagen.

Vælg den laveste ISO værdi for dit kamera. For de flestes vedkommende, vil det være mellem 100 og 200.

Din brændvidde (altså hvor stort et udsnit/zoom du ønsker), vælger du selv. Ofte er det godt med en meget lille brændvidde (altså et lavt mm-tal). Så er du sikker på at få det hele med.

Din blænde, altså lysfølsomheden, skal endelig ikke være for stor.

Et lille blændetal = meget lysfølsom.
Stort blændetal = lille lysfølsomhed.

Det lille blændetal er også lig med lille dybdeskarphed. Det er du ikke interesseret i, for du kan jo ikke vide med sikkerhed, hvor fyrværkeriet kommer til at være.

Derfor vil et blændetal på mellem 7,1 og 10 være at foretrække.

Olympus Live Composite

Er du så heldig, at have et Olympus kamera med Live Composite funktionen, vil den helt klart være at foretrække. Dels kan du løbende se hvad du har fanget på LCD’en og dels bliver billedet kun eksponeret med “nyt lys”. Dermed bliver ingen områder at billedet udbrændt og dels forbliver mørke områder mørke.

Få det hele med

Nu til det mest interessante. Lukkertiden. Den tid som din sensor bliver udsat for lyspåvirkning.

Du kan i teorien bruge så lang lukkertid som du har lyst til. Med de indstillinger du har valgt ovenfor, vil dit billede blive nærmest sort, uanset hvor længe du udsætter din sensor for lys (eller mørke rettere sagt).

Tricket er, at eksponere (udsætte din sensor for lys), så længe som det stykke fyrværkeri du vil fotografere, faktisk udsender lys.

Om det så er 1 sekund eller 10 sekunder, er for så vidt underordnet.

Manuel fokus

For at sikre du har fyrværkeriet i fokus, så vælg manuel fokus. Normalt vil man jo nyde fyrværkeri på afstand, så du er nok mere end 10-12 meter væk. Derfor vil du være sikker, hvis du stiller fokus på den fjerneste afstand.

For at opsummere indstillingerne, så er disse meget anvendelige:

ISO 100
Mellem 24 og 50mm
Blænde 9
Lukkertid på 2 til 5 sekunder – måske endda op til 20 eller 30 sekunder.

Bulb

Hvis dit kamera har mulighed for det der hedder “BULB”, så vil det være en god idé at bruge. BULB bruger man til at styre lukkertiden. Så længe du holder din udløserknap nede, vil kameraer eksponere. Så hvis du holder den inde i fx 2 sekunder, vil din lukkertid være 2 sekunder.

Lad os forestille os, at du ser en raket stige til vejrs, så holder du knappen inde fra den letter og indtil raketten er helt brændt af. Bare husk at holde kameraet stille hele tiden. Ikke noget med at følge fyrværkeriet med kameraet, for så går det helt galt.

Det vil være en god idé, lige at øve sig et par gange, inden du fyrer den helt store raket af, til 100-vis af kroner.

Læs også: