Orkidéerne er med de flotte farver, unikke former og betagende blomster et oplagt motiv
Orkidéerne er over os – Orkidéerne er med de flotte farver, unikke former og betagende blomster et oplagt motiv at prøve kræfter med i løbet af sommeren. De tidligste arter er allerede ved at være afblomstrede ved overgangen til sommermånederne, men i løbet af juni vil mange af de flotteste orkidéer være at finde rundt om i det danske sommerland.
Uanset hvor man befinder sig i Danmark
Uanset hvor man befinder sig i Danmark, er det muligt at finde orkidéer i nærheden. Flere af arterne er dog truede med kun et enkelt eller få levesteder tilbage i landet, hvorfor de kan være ganske vanskelige at finde. Danmarks nok mest berømte orkidé Fruesko (Cypripedium calceolus) hører til kategorien af orkidéer, der kun har få levesteder tilbage, men den er til gengæld let at finde. Den vokser kun i Rold Skov, hvor den kan ses på afstand bag et trådhegn, som er blevet sat op for at beskytte den mod opgravning og nedtrædning. Den har flere gange fundet vej til mediernes søgelys, fordi folk er brudt ind i indhegningen for at stjæle den storslåede orkidé, og det bliver omtalt næsten hvert år, når den er begyndt at blomstre – i hvert fald i de lokale medier. Selv om Frueskoen vokser i et indelukke, er det stadigvæk værd for naturfotografen at lægge vejen forbi Rold Skov i slutningen af maj og begyndelsen af juni, hvor den blomstrer. Selv om man ikke har frie bevægelsesmuligheder, kan det godt lade sig gøre at tage billeder af den, hvis man benytter sig af et teleobjektiv. Det kan kun anbefales, at man på et tidspunkt under sig selv at se Fruesko i blomst, for det er virkeligt et fantastisk syn. Frueskoens indhegning er markeret som seværdighed nr. 20 på Naturstyrelsens vandreturskort.
Hvis sommerturen går forbi Møns Klint
Hvis sommerturen går forbi Møns Klint er det også oplagt at holde øjnene åbne, for her vokser mange forskellige orkidéer i rigt mål hele sommeren igennem. Hvis turen går til Møn allerede i maj, er det oplagt at lede efter den majestætiske Stor Gøgeurt, der med sine op til 60 cm er Danmarks højeste orkidé. Studerer man Stor Gøgeurt på nært hold, vil man opdage at blomsterne ligner små mennesker, der står skulder ved skulder, og studerer man blomsterne i detaljen, vil man se at den rødlige farvning på blomsterne skyldes nogle små hår på blomsterlæben. Ud over Møn findes Stor Gøgeurt kun omkring Vejle Fjord, så det er ikke alle forundt at se denne orkidé i lokalområdet.
Når man først har fundet en orkidé og vil forevige den med kameraet
Når man først har fundet en orkidé og vil forevige den med kameraet, er det ikke en selvfølge, at dens skønhed kommer til udtryk i billedet. Selv om et flot lys på orkidéen rigtigt bringer farverne frem, kan det på grund af mange orkidéers fine detaljer give nogle meget uheldige skygger, der ikke tager sig godt ud på billedet. Derfor kommer der sjældent rigtigt gode orkidébilleder på kortet, hvis man fotograferer i den bragende middagssol. I stedet kan det være en rigtigt god idé at fotografere orkidéer, når det er overskyet, da de kraftige skygger forsvinder, og det dermed bliver lettere at gengive blomsternes detaljer. Det diffuse lys gør dog også, at billedet let kommer til at virke lidt fladt, så man må forsøge sig lidt frem med, hvilket lys der fungerer til den enkelte orkidé, og har man mulighed for det, er det en rigtig god ide at vende tilbage til den samme blomst flere gange, da man som regel ser nye muligheder i lys og komposition hver gang.
Denne artikel har forhåbentligt været en appetitvækker til at komme en tur ud i den danske sommer for at fotografere
Denne artikel har forhåbentligt været en appetitvækker til at komme en tur ud i den danske sommer for at fotografere nogle af de mange smukke orkidéer, men husk på at alle de danske orkidéer er fredede. Det er derfor som naturfotograf vigtigt, at man ser sig godt for, når man bevæger sig rundt mellem de smukke blomster. Når man går blandt orkidéerne, er det en god praksis at gå meget langsomt gennem området og holde godt øje med, at man ikke sætter foden på en endnu ikke udsprunget orkidé, der ikke gør meget væsen af sig på jorden. Husk også at orkidéerne som følge af fredningen selvsagt ikke må plukkes.