Lysbilledfremviserens tid er forbi… Heldigvis… For findes der noget mere kedeligt end en aften med gamle lysbilleder?
Mange DVD-afspillere har mulighed for at vise JPG-billeder, men helt ærligt er det jo også lidt kedeligt. Hvis vi i stedet kunne skabe lidt liv i billederne og sætte passende musik til, ville det blive meget mere interessant at kigge på.
Inspireret af en artikel på Luminous-Landscape.com om et program der kan lave flotte slideshows på DVD’er af dine billeder, vil vi her fortælle om nogle af de gratis alternativer der findes til formålet.
The Luminous Landscape er en hjemmeside, der altid er et besøg værd:
http://www.luminous-landscape.com/reviews/software/photo2movie.shtm
en meget erfaren fotograf
Michael Reichmann, som driver siden, er en meget erfaren fotograf og underviser. Uanset om målet er bedre fotos eller ønsket er at høre om det bedste digitale fotoudstyr på markedet, så er man godt betjent, ved at læse Reichmanns test, anvisninger og artikler.
En af de seneste artikler drejer sig om et program ved navn “Photo to Movie”. Programmets hjemmeside har til læsernes orientering følgende net adresse:
http://www.lqgraphics.com/software/phototomovie.php
På hjemmesiden kan man se fine eksempler på hvad programmet formår, ligesom det også er muligt at hente en gratis prøveversion.
Prøveversionen har alle funktioner, men der er det lille aber dabei ved slutresultatet, at programmet har skrevet en tekst oven i billederne. Teksten forsvinder så snart der er erhvervet en licens.
Reichman fortæller i nævnte artikel, blandt andet om, hvor besværligt det var i “gamle dage” at producere en videofilm, når det skulle ske ved hjælp af almindelige papirbilleder.
Det kunne tage op til flere uger, for hvert enkelt billede skulle jo fremkaldes, og der skulle zoomes og filmes med videokameraet efter alle kunstens regler. Efterfølgende skulle der klippes og lægges lyd på, og hvad der ellers hører til for at redigere en sådan produktion.
Men Reichmann fortæller også om hvor meget nemmere det hele er blevet i dag.
I dag har vi billeder og lyd liggende på harddisken. Vi behøver kun et program, der kan sætte billeder og lyd sammen til en lille video.
En snes billeder er mere end tilstrækkelig til at fremstille en lille video som kører i 10 til 15 minutter, uden at det behøver at virke langtrukkent eller kedeligt. Videoen kan vi vælge at overføre til en CD eller DVD, for der kommer med garanti et ønske om at se resultatet på et ganske almindeligt TV på et eller andet tidspunkt.
Billedet ovenfor er fra programmet Photo to Movie, og det viser hvordan der kan zoomes fra den grønne til den røde firkant i en jævn bevægelse Der kan oprettes flere firkanter i samme billede og firkanterne kan ændres i størrelse og flyttes rundt efter behag.
Programmet understøtter, i modsætning til det gratisprogram vi vil fortælle om senere i artiklen, også 16:9 formatet, som vi kender fra de nye fladskærme. Der kan naturligvis også tilføres effekter, og blændes over til næste billede, ligesom tidsintervallerne kan justeres, og så kan der lægges lyd på hele seancen. Der er alt hvad hjertet kan begære i den retning.
Vi har her på Digitalmagasinet afprøvet de forskellige muligheder og det er ganske enkelt fascinerende, hvilken dynamik der kan komme frem i ganske almindelige fotos, når de zoomes, klippes og beskæres efter alle kunstens regler.
Ledsaget af forklarende tale, musik eller relevante lydbilleder og vist i DVD kvalitet på et stort TV, så har vi den perfekte illusion.
Mange digitalkameraer kan, efterfølgende eller sideløbende med de almindelige billeder, optage små lyd sekvenser. Et fotografi, hvor der pludselig kommer lidt bevægelse og lidt aktuelt lyd, er en helt ny oplevelse. Det skal ganske enkelt prøves!
Arkitektur, landskabsbilleder, for lige at nævne nogle nærliggende muligheder, får som regel så meget “liv” tilført, at man næsten føler sig til stede igen. Det er nutidens “lysbilleder”, tilført kunstig liv. Sidst men ikke mindst så er billedkvaliteten rigtig god. Har man en hurtig computer, er billede og lydkvaliteten aldeles fremragende.
Billedet her er stadigvæk fra programmet Photo to Movie. Vi er her inde i testfunktionen, hvor vi afprøver om anstrengelserne har båret frugt og om resultatet skal gemmes, som en lille video nede på harddisken.
Photo to Movie kan gemme i flere formater, nemlig AVI, WMV og Quick Time.
Photo to Movie koster 50 $, og er garanteret pengene værd, men vi har sat os for at undersøge om ikke det kan gøres lidt billigere!
Vi har fundet frem til et rigtig godt program, som i funktion svarer nogenlunde til Photo to Movie. Det program vi tænker på er Microsoft Photo Story 3 for Windows. Programmet stilles vederlagsfrit til rådighed for alle Windows brugere.
Læs også: