Netop i disse dage er det muligt at høre træerne tale, hvis man går rundt i skoven

Find de talende træer – Netop i disse dage er det muligt at høre træerne tale, hvis man går rundt i skoven. Det er ikke fordi træerne knirker, men derimod kan man for foden af nogle træer høre en til tider ret kraftig skræppen.

Drømmer du om at blive en bedre fotograf?

Den store flagspætte

Den store flagspætte har i disse dage unger, og det går bestemt ikke stille for sig, når der er en flok sultne fugleunger i reden. Det tager lidt tid at finde den store flagspættes rede, men det er ikke så svært, som man skulle tro. Netop ungernes høje røst gør, at man på 10-20 meters afstand kan høre, at der er noget i gære, og det er den letteste måde at finde rederne på. Går man rundt i skoven er det derfor altid en rigtigt god ide at holde ørerne åbne. Som udgangspunkt plejer man at finde en flagspætterede for hver anden til tredje time man går i skoven, og det er vel at mærke uden at lede målrettet efter dem. Så selvom det kræver en indsats at finde rederne, er det ikke så slemt, som man umiddelbart kunne forestille sig. Går man i et roligt tempo, er det lettere at høre ungerne i reden, så det handler om ikke at have for travlt. Yderligere er det vigtigt at være opmærksom på, at de store unger er væsentligt mere højrøstede end små unger, og det dermed er lettere at finde rederne, når ungerne er store. Derfor er det også en god ide at vende tilbage til et skovområde, man allerede har gennemsøgt, efter en uge eller to, da ungerne da vil være lettere at høre.

Den store flagspætte yngler over hele landet

Den store flagspætte yngler over hele landet, og den er til stede i stort set alle skove, så alle bør have mulighed for at finde en flagspætterede, hvis de har lyst. Rederne er ofte (men langt fra altid) placeret i døde stubbe eller træer med svampeinfektion. Der er mange flagspættehuller rundt omkring i skovene, og det er ikke alle der er beboede, men derfor er det alligevel en god ide, at gå hen i nærheden af et redehul, hvis man spotter det på afstand, da man så som regel kan høre ungerne skræppe, hvis det er beboet.

Det er altid spændende at følge fuglene, når de opfostrer deres unger. Den store flagspætte fodrer sine unger mange gange i timen (hvert femte til tiende minut), så der er god mulighed for at få de voksne fugle at se, når de kommer med larver og andet godt til ungerne. De fleste flagspætter er ikke særligt sky, men lad alligevel være med at gå alt for tæt på reden. Det kan som regel sagtens lade sig gøre at fotografere ved reden, og det kan give nogle helt unikke oplevelser og fotos.

Se de flotteste fotos ved uddannet fotograf her

Hvis du beslutter dig for at fotografere, bør du som udgangspunkt benytte dig af et skjul

Hvis du beslutter dig for at fotografere, bør du som udgangspunkt benytte dig af et skjul, og du skal lade være med at slå det op lige ved siden af reden til at begynde med. Hvis du sætter skjulet 15-20 meter fra reden i begyndelsen, vil det være et godt udgangspunkt. Efter et par dage kan du så forsigtigt rykke skjulet 5 meter tættere på reden og vente yderligere en dag eller to, hvor du observerer fuglenes reaktion på at skjulet er rykket. Hvis de ikke ændrer deres adfærd, kan du forsøge at rykke skjulet yderligere et par meter tættere på reden, hvorefter du vil være tæt nok på til at få rimeligt gode nærbilleder (omkring 10 meter passer til teler i området fra 300-400mm). Husk hele tiden at være opmærksom på fuglenes adfærd. Hvis de voksne fugle ændrer adfærd (begynder at kalde/skræppe), kan det være et tegn på, at de er stressede, men det er ikke et fuldstændigt sikkert tegn. Hvis du derimod oplever, at forældrene fodrer mærkbart mindre, er det et ret sikkert tegn på, at du er gået for tæt på, og du bør forlade området med skjul osv. omgående eller rykke helt tilbage til dit udgangspunkt. Hvis et rovdyr (det vil i dette tilfælde sige fuglekigger/fotograf), kommer for tæt på reden er flagspættens reaktion at undlade at fodre for ikke at afsløre redens placering, og dette er årsagen til, at sænket fodringsrate kan bruges som tegn på, at man forstyrrer og enten skal pakke sammen eller rykke et godt stykke tilbage. Hvis fuglene helt holder op med at fodre (eksempelvis ingen fodringer i løbet af 20-25 minutter), er man for hurtigt gået alt for tæt på, og har formentligt overset flere advarselssignaler før dette. I dette tilfælde bør man pakke sammen omgående og forlade området.

I år er Atlas III projektet blevet skudt i gang. Projektet går ud på at registrere ynglefugle over hele landet, for at se om de er i fremgang eller tilbagegang. Hvis du finder en rede, vil vi derfor kraftigt opfordre til, at du indberetter denne til Atlas III. Dette gøres via hjemmesiden http://www.dofbasen.dk/atlas/, hvor du opretter en bruger og indtaster ynglefundet i det område, det er fundet. Der findes udførlige guider til dette på hjemmesiden.

Husk at behandle fuglene med respekt

Husk at behandle fuglene med respekt. Det kan sagtens lade sig gøre at fotografere problemfrit ved reder, men det kan også lade sig gøre virkeligt at ødelægge det for fuglene, hvis man bliver for ivrig og utålmodig. Hvis du har fundet en rede og er i tvivl om fuglenes adfærd, fotografering eller noget helt tredje, er du mere end velkommen til at skrive til os via kontaktformularen her på siden. Det er meget tænkeligt, at vi kan give en forklaring eller et godt råd, og vi gør det meget gerne.