Fuglefotograf

Er sjældenhed en del af billedet?- “Sjældenhed kommer ikke til udtryk i billedet”, eller “det er bedre at tage et godt billede af en almindelig fugl end et middelmådigt billede af en sjælden fugl”, er kommentarer man næsten med garanti er stødt på, hvis man er naturfotograf og måske i særdeleshed fuglefotograf. Der er selvsagt sandhed i udsagnene, hvis det forudsættes, at publikum til billederne ikke har forudgående kendskab til emnet, men gælder det også, hvis beskueren har kendskab til motivet, som det ofte er tilfældet.

Skråsikre udtalelser som ovenstående, der har et klart og umiddelbart letforståeligt budskab

Skråsikre udtalelser som ovenstående, der har et klart og umiddelbart letforståeligt budskab, er lette at tage for pålydende. Det giver jo god mening, at sjældenhed ikke kommer til udtryk i et billede, for et enkelt billede kan jo ikke vise hvor ofte man støder på en given fugl, eller hvor svært det har været at finde en sjælden orkidé. Problemet herved er blot, at der ved sådanne udtalelser kun tænkes i forhold til afsenderen af billedet, mens modtageren af billedet ikke skænkes en tanke. Mange af de personer, der ser på naturbilleder, har netop en interesse i naturen, hvormed beskueren ikke er uvidende i forhold til sjældenhed, og hvor let arten er at finde. Når modtageren har interesse i arten giver udtalelser som “sjældenhed kommer ikke til udtryk i billedet” ikke længere mening, fordi det, der vises i billedet, i høj grad afhænger af beskueren.

skal i bruge en fotograf i København?

Derfor er det som fotograf altid vigtigt at have i baghovedet, hvad billedet skal bruges til. Hvis man, som hovedparten af naturfotograferne

Derfor er det som fotograf altid vigtigt at have i baghovedet, hvad billedet skal bruges til. Hvis man, som hovedparten af naturfotograferne, udelukkende fotograferer for sin egen fornøjelses skyld, kan et middelmådigt billede af en sjældenhed være langt mere værd end et fremragende billede af en almindelig art, hvis det er arten, man går op i. I et sådant tilfælde handler det jo blot om at have det sjovt med at fotografere. Fotograferer man for andre (uanset om man bliver betalt for det eller ej), er det ikke længere fotografens egne interesser, der plejes, men derimod modtageren af billederne. Hvis et fugleblad gerne vil vise, at der har været en sneugle på besøg i Hanstholm eller Skagen er et middelmådigt billede af den aktuelle ugle langt mere værd end et fremragende arkivbillede fra Canada eller Norge. Selv om billedet af sneuglen fra Skagen eller Hanstholm kun er fototeknisk middelmådigt, formår det at formidle den historie, der skal frem. Sjældenhed er en del af arten, og hvis arten er det primære motiv, giver det kun sjældent mening at ignorere modtagerens forudgående viden om denne.

I samme boldgade findes udtalelser om, at en fugl på en pind jo blot er en fugl på en pind – arten kan være ligegyldig

I samme boldgade findes udtalelser om, at en fugl på en pind jo blot er en fugl på en pind – arten kan være ligegyldig. Igen er der selvfølgelig tilfælde hvor dette er sandt, men arterne har forskelligheder, der netop er det, der gør dem unikke. Det er indlysende at en dompap han med sin røde farve ikke ligner en blåmejse, og netop de forskellige farver giver også forskellige billeder. Grønne baggrunde giver ofte noget ekstra til billedet, hvis hovedmotivet er en rød fugl, fordi disse farver komplementerer hinanden. At ignorere, at selve motivet i et billede udgør en væsentlig del af billedoplevelsen, giver sjældent mening. Isfuglen er et glimrende eksempel på en ret almindelig og meget gennemfotograferet art, hvor de billeder, nogle kalder ordinære fugl-på-pind-billeder, kan trække stor opmærksomhed. En solsort eller kærsanger på samme pind havde næppe givet samme opmærksomhed, fordi nogle arter generelt fascinerer beskueren mere end andre.

Se flotte fotos fra Roskilde her

I sidste ende må man naturligvis selv tage stilling til om man er enig i ovenstående. Er du enig i, at artens sjældenhed ikke fremgår af billedet, og at andre artskarakteristika ikke adskiller det ene billede fra det andet? Giv din mening til kende herunder eller i en kommentar under artikelopslaget på Facebook.